Kineski giganti se udružuju i prave rivala Google-ovom Play Store-u


Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo zajedno rade na platformi koja će omogućiti developerima izvan Kine da uploaduju svoje aplikacije na svaki app store simultano.

Proizvođači su se udružili u alijansu Global Developer Service Alliance (GDSA) čiji je cilj verovatno smanjiti međunarodnu dominaciju Google-ovog Play Store-a.

Otkako je Google Play Store zabranjen u Kini, korisnici Android-a preuzimaju aplikacije sa različitih app storeova od kojih mnoge održavaju proizvođači poput Huawei-ja i Oppa. Ali, izvan Kine Google Play Store je apsolutno dominantan te predstavlja jedinstvenu lokaciju na koju developeri mogu da uploaduju svoj softver.

Ovaj monopol znači da aplikacije treće strane imaju problema sa podrškom developera na međunmarodnom nivou, a upravo ova prednost je "meta" nove platforme. Usluge platforme su planirane za devet zemalja i regiona uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Xiaomi je snažan u Indiji, Huawei u Evropi, a zajedno sa ostalim pomenutim kompanijama kontrolišu oko 40 posto svetskih isporuka smartphonea od četvrtog kvartala prošle godine. Nova platforma će olakšati developerima uploadovanje njihovih aplikacija na svaki store istovremeno.

Dominacija Google Play Store-a je ozbiljan problem za Huawei, koji je izgubio licencu za pružajne Google-ovih aplikacija i usluga prošle godine. To je bio toliki problem da je Huawei odlučio odustti od oficijalnog plasiranja svog posljednjeg flagshipa na međunarodno tržište, a to je model Mate 30.

Huawei je ranije saopštio da razvija sopstveni operativni sistem Harmony i da investira milijardu dolara u razvoj, rast broja korisnika i marketing Huawei Mobile Services usluga, alternatnativu Google-ovim uslugama.

Play Store donosi ogroman novac Googleu, čak 30 posto prodaje ide preko ove online prodavnice. Veruje se da je Google putem Play Store-a prošle godine zaradio oko 8,8 milijardi dolara.

Nova platforma bi mogla da se pojavi već u martu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Svaka čast. Jedva čekam ovo. 👍


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.