''Špijunska'' aplikacija ToTok uklonjena sa Google Play Store-a


Popularna aplikacija za dopisivanje pod nazivom ToTok ponovo je uklonjena sa Google Play Store-a nakon što je vraćena u januaru.

ToTok se pojavio u julu prošle godine te je stekao veliku popularnost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S obzirom na činjenicu da su aplikacije poput WhatsApp-a i Skype-a blokirane u ovoj zemlji na Bliskom istoku, ToTok se činio kao dobra alternativa, međutim, premašio je očekivanja te je postao popularan širom sveta.

Međutim, samo nekoliko meseci nakon što je uklonjen sa iOS App Store-a i Google Play Store-a, ToTok ponovo nije dostupan, a razlog je kršenje pravila. Detalja za sada nema.

New York Times je obavio istragu, a razlog uklanjanja je to što ToTok navodno prikuplja sve tipove informacija o aktivnosti svojih korisnika, uključujući razgovore i lokacije.

Kao i većina sličnih aplikacija za dopisivanje, ToTok je tražio dozvolu od korisnika da pristup kameri, fotografijama, mikrofonu, lokaciji, kalendaru i kontaktima. To je navodno omogućio developerima ToTok-a i obaveštajnoj agenciji Ujedinjenih Arapskih Emirata da aplikaciju koristi kao alat za nadzor, odnosno špijuniranje.

ToTok tvrdi da je uklanjanje aplikacije rezultat "tehničkog problema" i da se radi na rešenju. Ipak, o špijuniranju nije bilo reči.

Aplikacija je početkom januara vraćena na Google Play Store, situacija se smirila, ali je ToTok ponovo uklonjen. Razlog za sada nije poznat.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.