Sve više virusa za Mac računare


Mac računari, što stini, a što laptopovi dugo su vremena važili kao računari bez virusa i malvera. To je bilo nešto što pogađa samo računara sa nesigurnim i šupljim Windows-om. Kako već sigurno znate taj mit je davno srušen i Mac OS X, a potom i njegov naslednik macOS postali su gotovo rdovni domaćini virusima i svakojakim zloćudnim aplikacijama. Još uvek ih ima manje nego za Windows, ali ih ima.

Malwarebytes je to prikazao u svojom najnovijjem izveštaju, gde su Mac računari znatno ispred računara sa Windows-om po broju napada od strane malvera. U priloženom grafikonu se jasno vidi kasko su Windows računari u 2019. godini napadani malverima u proseku 5,8 puta, a Mac računari 11 puta.



Znatan je raskorak između Windows i Mac računara, a još više između samih Mac računara. Naime, prema istom izvoru tokom 2018. godine Mac računari su bila u proseku napadana 4,8 puta da bi se godinu dana kasnije broj napada povećao na već spomenutih 11 puta. To bi značilo kako su "proizvođačima" malvera sada Mac računara zanimljivija od onih sa Windows-om te kako su se napadi na Mac računara tokom 2019. godine povećali za 400% u odnosu na godinu ranije.

To ne bi trebalo nikoga da čudi, Apple-ovi računari sve su popularnija, veća im je zastupljenost, a samim time su i postali zanimljiviji hakerima, i ostalim mutnim tipovima. Apple će zbog svega navedenog morati dodatno poraditi na zaštiti svog operativnog sistema, a krajnji korisnici će početi više pažnje da pridaju zaštiti svojih računara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.