Telefoni u EU će morati da imaju lako izmenjive baterije?


U javnost je putem holandskih medija procureo neslužbeni predlog nove evropske regulative koja bi mogla da značajno izmeni gotovo sve danas dostupne telefone na tržištu. U tekstu koji je objavio Het Financieele Dagblad vidi se da bi Evropska komisija mogla da uvede propis prema kojem bi telefoni svih proizvođača na evropskom tržištu morali da dolaze sa zamenjivim baterijama – i to na način da ih sami korisnici mogu prema potrebi promeniti.

Prošlog meseca govorilo se o obvezi uvođenja jedinstvenog punjača, a ta je regulativa, čini se, gotova stvar. Nakon što je prošla glasanje u Evropskom parlamentu poslata je u Komisiju na finalizovanje teksta i detalja novih pravila za proizvođače.

Sa baterijama je stvar tek u početnoj fazi, a dokumenta koja kruže ne znače nužno da bi mogli da rezultuju donošenjem novih propisa. Ipak, oni pokazuju da u vrhu Evropske unije razmišljaju o tome da učine telefone ponovno lako rasklopivima a baterije dostupnijima. Navodno bi predlog nove regulative mogao službeno da bude predstavljen sredinom marta.

Koliko bi to problema izazvalo proizvođačima, verovatno nije potrebno pojašnjavati u detalje. Danas gotovo svi modeli telefona imaju ugrađene baterije, smeštene u milimetar između ostalih delova kućišta, matične ploče, senzora i ekrana. Zbog tako gustog rasporeda telefoni su tanji, lakši i vodootporni. Ako se uvede ponovno poklopac baterije koji korisnik može lako da skine, neizbežno je da bi se radikalno morao izmeniti dizajn telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.