Android aplikacije na Linux telefonima sve su bliže


Tržište Linux telefona vrlo je ograničeno, ali jasno je da ima veliki potencijal, posebino ako distribucije omogućava korišćenje Android aplikacija. Mada je Android napravljen na Linux karnelu, telefoni koji rade na Linux-u ne podržavaju Android aplikacije, što je veliki izazov developerima koji to žele da promene. Među njima je i ekipa developera koja je već dve godina okupljena oko projekta Anbox (Android in a Box), koja se prilično približila tom cilju, iako je pred njima još puno posla.

Anbox funkcioniše na taj način da operativni sistem Android (image) stavi u izolovanu posudu, izvlači hardverski pristup i integriše usluge osnovnih "core" sistema u GNU/Linux sistem, što znači da se ne radi o emulatoru.

Operativni sistem, odnosno distribucija za Linux telefone pod nazivom postmarketOS sada je dobila integraciju Anbox-a, što omogućava telefonima poput PinePhone-a (slika gore) da pokreću za sada samo neke, ali ubuduće mnoge ili čak sve Android aplikacije.

Treba reći da je Anbox na Linux telefonima još uvek u eksperimentalnoj fazi, što znači da vam za sada mnoge aplikacije neće raditi (ili neće raditi dobro), a nećete imati ni podršku za Google Play i Google Play servise. Pored toga, Anbox radi na Android 7.1.1 Nougat-u, pa ukoliko aplikacije traže nove verzije Android-a možda vam neće raditi.

Najbolja vest je u tome što su ovim prvi i najvažniji koraci napravljeni, pa je po nama samo pitanje vremena kada će Android aplikacije raditi glatko na Linux telefonima.

Više informacija potražite na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.