Apple će skupo platiti usporavanje starijih iPhone-a


Apple je tokom 2017. godine odlučio da bi bilo pametno da usporavaju starije modele iPhone-a smanjujući im takt procesora. Svrha tog poteza bila je očuvanje baterije, a nikako ne "nagovaranje" korisnika na prelazak na novi model – branili su se tada. Ali, ova praksa se nije svidela korisnicima koji o njoj nisu bili pravovremeno obavešteni, a niti regulatornim telima. Francuska je tako nedavno zbog istog slučaja kaznila Apple sa 25 miliona evra. Američki pravosudni sistem bio je ipak nešto nemilosrdniji.

Nakon velike zajedničke tužbe kojom je Apple bio "pritisnut", pre nekoliko je dana dogovorena nagodba, za koju se sad čeka samo sudska potvrda. Prema njoj, Apple će morati da plati odštete na nivou od 310 do 500 miliona dolara svim tužiocima koji su protiv njih pokrenuli postupak.

Uz to, svim će vlasnicima iPhone-a (modela 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus i SE) koji su ih koristili na spornim verzijama iOS-a, isplatiti pojedinačnu odštetu u iznosu od 25 dolara. Imate li neki od navedenih uređaja možda ste se prerano poveselili – odšteta se, nažalost, odnosi samo na korisnike u SAD-u.

U međuvremenu, Apple nije ukinuo usporavanje starijih modela, već je samo oko svega postao transparentniji i omogućio isključivanje te opcije u podešavanjima. Najnovijim iOS-om 13 i dalje su usporavanju podložni svi stariji modeli iPhone-a, zaključno sa serijama XS i XR.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.