Apple-u kazna od 1,1 milijardi evra zbog nameštanja cena u Francuskoj


Agencija koja u Francuskoj reguliše poštenu tržišnu utakmicu (Autorite de la Concurrence) naredilo je Apple-u početkom ove nedelje da plati kaznu od 1,1 milijarde evra zbog svog nezakonitog tržišnog ponašanja u toj zemlji. Prema njihovoj presudi Apple je stvorio "kartel" unutar svoje distribucione mreže i strogo kontrolisao veleprodajne cene, smanjujući tako mogućnost trgovcima da si međusobno konkuriraju cenama.

Osim Apple-a kazne su dobili i distributeri koji su učestvovali u ovim aktivnostima. Kompanija Tech Data kažnjena je sa 76, a Ingram Micro sa 63 miliona evra novčane kazne iz razloga što su sledili Apple-ova uputstva o distribuiranju njihovih proizvoda malim prodavnicama, umesto da su na slobodan i tržišno orijentisani način određivali svoje komercijalne uslove i cene.

Ovo je najveća ukupna kazna koja je za ovakve prekršaje ikada određena u Francuskoj, a Apple je već najavio da će se na nju žaliti. Kažu kako se presuda odnosi na trgovačke prakse stare i preko deset godina, i da se njome poništava poslednjih 30 godina pravnih presedana prema kojima su francuske kompanije poslovale.

Francuska je nedavno, podsetimo, kaznila Apple sa iznosom od 25 miliona evra zbog prakse netransparentnog usporavanja starijih iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.