Facebook sada pravi 3D fotografije iz bilo koje fotografije


Mogućnost snimanja i postavljanja 3D fotografija na Facebook postoji već dve godine, ali do sada je podržavala samo fotografije snimljene nekim telefonom. Bili su to modeli iPhone-a X ili noviji (uz Portrait Mode), kao i Android uređaji sa najmanje dve kamere. Podaci o trodimenzionalnom smeštaju predmeta u kadru dobijani su iz dubinske slike dobijene naprednim sistemom kamera, ali taj posao sada može da preuzme i veštačka inteligencija – pa je stoga po novome moguće 3D fotke dobiti sa većeg broja telefona.

Facebook je na svom AI blogu pojasnio kako ovaj sistem funkcioniše. Ukratko, bilo koja "obična" 2D fotografija sada se može dati njihovom algoritmu na obradu kako bi postala 3D zapis. To se odnosi na one koje sada snimite telefonom, ali čak i na neke stare fotografije koje možda imate na uređaju.

Za isticanje objekata u prvom planu i njihovo razlikovanje od pozadine zadužena je neuronska računarska mreža, trenirana na milionima javno dostupnih fotografija sa najrazličitijim snimljenim scenama.

Sve što korisnik treba da učini jeste da na svom telefonu pokrenue uobičajeno postavljanje objave na Facebook, a kao tip objave odabrati "3D Photo". Nakon toga snima se fotografija ili se odabire neka postojeća iz galerije, a Facebook sve drugo obavlja samostalno kroz samo nekoliko sekundi. Rezultati će varirati kvalitetom, ali fotografije će u svakom slučaju biti nešto atraktivnije i intereaktivnije za one koji će ih na društvenoj mreži videti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.