Facebook tuži registra domena Namecheap zbog lažnih imena


Facebook je ove nedelje u Arizoni podneo sudsku tužbu protiv kompanije Namecheap koja se bavi registracijom domena, kao i protiv njenog proxy servisa Whoisguard, zbog registracija domena koje sadrže imena koja upućuju na njegove proizvode i usluge.

Ti lažni domeni kreiraju se kako bi zavarali ljude da pomisle kako se radi o legitimnim Facebook-ovim servisima, a zapravo se koriste za phishing, krađu podataka, instalacije malicioznih programa i druge vrste prevara i krađa.

Facebook kaže da je otkrio kako je Namecheap-ov proxy servis Whoisguard zaštitio 45 takvih domena poput instagrambusinesshelp.com, facebo0k-login.com i whatsappdownload.site. Takođe kažu da su o tome slali prigovore Whoisguard-u od oktobra 2018. do februara 2020, ali uprkos zakonskoj obavezi da im oda informacije o tim domenama, on je odbio saradnju, pa su stoga odlučili da ga tuže. Kažu da su sličnu tužbu podneli i protiv kompanije OnlineNIC koji se takođe bavila registracijom lažnih domena, a sve s ciljem sprečavanja prevara koje se vrše u Facebook-ovo ime.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.