Firefox 77 ostaje bez podrške za FTP protokol


Mozilla, odnosno jedan od njenih softverskih inženjera, Michal Novotny otkrio je kako kompanija uskoro kreće sa uklanjanjem podrške za FTP protokol unutar sbog internet browsera Firefox. Slično kao što je to Google najavio krajem prošle godine za Chrome i ovog puta glavni razlog je u bezbednosti, odnosno u nebezbednosti protokola.

Novotny navodi kako je FTP kao protokol nebezbedan i da stvarno ne vidi razlog zašto bi on trebao da bude izbor za preuzimanje datoteka pored bezbednog HTTPS protokola. Novotny kao dodatan problem ističe i to što je dio FTP koda vrlo star i težak za održavanje, a pored toga su unutar koda pronađeni brojni bugovi.

Stoga jedino realno rešenje je uklanjanje navedenog koda iz Firefox-a, a time i podrške za FTP protokol. Prema trenutnim podacima prva verzija Firefoxa koja će stići sa isključenom podrškom za FTP jeste Firefox 77 koji bi trebao da stigne u junu 2020. godine.

Kažemo, tj. pišemo isključenom zato što će istu biti moguće naknadno ponovno uključiti ručno, otvaranjem about:config stranice. Ali, to neće dugo potrajati, jer Mozilla do početka 2021. godine planira u potpunosti da pročisti kod Firefox-a pa će tako ukloniti svaki trag FTP-a. Nakon toga više neće biti moguće ni pomoću trikova uključiti FTP protokol unutar Firefox-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.