FlightRadar u petak zabeležio rekordno mali broj letova


Početak marta je doneo globalnoj avio industriji pad od preko 7% u broju letova. Kriza sa koronavirusom ne jenjava, sve više avio kompanija privremeno ukida brojne komercijalne linije, pa se pad dodatno produbio i doveo do jednog negativnog rekorda. Servis FlightRadar24 je objavio kako je ovoga petka, 27. marta, na nebu širom sveta njihov sistem zabeležio najmanji broj aviona otkako se, od 2016. godine, vodi dnevna statistika.

U proteklim godinama je prosečni broj registrovanih letova bio između 150 i 200 hiljada dnevno. Rekordni broj zabeležen je 24. jula prošle godine kada su ADS-B transponderi aviona u svetu prijavili preko 225.000 letova u 24 sata.

Ove nedelje, pak, slika je sasvim suprotna – u petak je zabeleženo tek 89.276 letova.

Podsetimo, analitičari su već upozorili da bi nastavak ovog trenda mogao da dovede do propasti većine avio kompanija. Rezerve gotovine brzo im se tope, broj rezervacija drastično pada, a oporavka nema na vidiku. Veliki broj, najviše manjih, avio prevoznika biće tako ostavljen na milost i nemilost vladama i njihovim subvencijama.

I dok je svetski avio prostor u petak bio rekordno bio prazan, jedan je pilot laganog sportskog aviona Magnus Fusion 212 na jugu Mađarske, izveo zanimljiv poduhvat. Obavio je let trajanja 24 minute prilikom kojega je na nebu "iscrtao" poruku podrške zdravstvenim radnicima koji se bore sa pandemijom.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.