Godinu dana star iPhone na vrednosti gubi dvostruko manje od Android-a


Američka kompanija BankMyCell nudi korisnicima usluge otkupa starijih telefona, u saradnji sa partnerima kao što su telekomunikacioni operateri ili trgovci elektroničkim uređajima. Kroz njihov sistem prođu velike količine polovnih telefona, pa su na temelju toga izradili statistiku o kretanju cena najpopularnijih modela kroz vreme. Pad vrednosti novog telefona, to je svima jasno, najveći je na početku, ali velike su razlike među modelima.

U prvoj godini, kaže njihova statistika, novi iPhone izgubi u proseku 23% na vrednosti, a nakon dve godine taj gubitak iznosi 45%. U poređenju sa Android-ima visoke klase ovo je izvrstan rezultat – novi Android flagshipi već u prvoj godini gube u proseku 45% vrednosti. Za dve godine, pak, prosečan Android flagship postaje praktično bezvredan, sa padom cene od čak 71%. Svi podaci se, naravno, odnose na američko tržište.



Kod "jeftinijih" Android-a, onih sa početnim cenama manjima od 350 američkih dolara, situacija je još nepovoljnija. Nakon prve godine korišćenja njima će vrednost u proseku pasti za gotovo 49%, a nakon dve godine za gotovo 80%. Za tri godine, Android izvorno kupljen za 300-tinjak dolara biće moguće prodati za tek 30-ak dolara.



BankMyCell direktno je uporedio i najpopularnije konkurente na tržištu lansirane 2018. godine: iPhone XR, XS i XS Max u odnosu na liniju Galaxy S10. Dok su Apple-ovi telefoni u prvoj godini izgubili između 21% i 26% na vrednosti, cena polovnih Samsung-a iste klase potonula je na sekundarnom tržištu za 38% pa sve do preko 45%.

iPhone XR, najprodavaniji telefon prošle godine, završio je i kao najisplativiji flagship, sa prosečnim gubitkom vrednosti od samo 21,5% u prvoj godini. Kod Samsung-a najisplativiji je bio Galaxy Note 8 sa prosečnim padom vrednosti od 35%.

U kategoriji jeftinijih uređaja najisplativijima su se pokazali Sony Xperia L2 (-15,5%), Nokia 7.1 (-16,7%) te HTC U12+ (-18%). Listu najgorih po pitanju otkupne cene nakon prve godine predvode Motorola One (-76%), Samsung Galaxy A6 (-75%) i Samsung Galaxy J3 (-69%).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.