''Humani'' cyber kriminalci neće napadati ransomwareom zdravstvene ustanove


Prilično bizarnu informaciju preneo je portal Bleeping Computer, koji se inače često bavi pitanjima računarske bezbednosti. U jeku pandemije koronavirusa koja je zaustavila gotovo ceo svet, oni su se setili da kontaktiraju kriminalce koji stoje iza najaktivnijih ransomware kampanja na Internetu.

Upitali su autore nekoliko takvih zloćudnih ucenjivačkih akcija (Maze, DoppelPaymer, Ryuk, Sodinokibi/REvil, PwndLocker, Ako Ransomware) nameravaju li ciljano da napadaju i inficiraju zdravstvene ustanove i organizacije koje se u ovom trenutku bore protiv pandemije COVID-19.

Začudo, dve ekipe odgovorile su im da to neće činiti. DoppelPaymerovi su predstavnici rekli da i inače pokušavaju da izbegnu bolnice, domove za starije i nemoćne i hitne službe. U slučaju da ih slučajno zaraze najavili su im i besplatnu deskripciju podataka, ali samo nakon što više puta provere da je zaista reč o organizacijama ovog tipa. Oprosta za "zlu" farmaceutsku industriju, kažu, nema.

Druga ekipa koja je odgovorila vodi ransomware Maze. Oni su kratko izjavili da će zaustaviti sve svoje (napominjemo, kriminalne) aktivnosti prema medicinskim organizacijama – ali samo dok se situacija sa virusom u svetu ne stabilizuje. Ovi hakeri nisu pojasnili hoće li greškom inficiranima u ovom domenu besplatno dekriptovati podatke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.