IDC: Znatan pad isporuka smartfona u prvoj polovini 2020. godine radi koronavirusa


Analitičari iz IDC-a predviđaju pad isporuka smartfona u prvom i drugom tromesečiju 2020. godine, većinom zbog epidemije i potencijalne pandemije koronavirusa.

Krajem prošle godine IDC je predviđao blagi pad isporuka smartfona u prvom tromesečiju od 0,3% u odnosnu na 1. tromesečije 2019. godine, dok bi u ostalim tromesečijima 2020. godine tržište zabeležilo rast na godišnjem nivou. Prema revidiranim podacima iz februara ove godine, IDC očekuje pad isporuka u 1. tromesečiju od 14.5%, a u drugom tromesečiju od 6,9% u odnosu na isti period 2019. godine.

U prvoj polovini 2019. godine globalno je isporučeno oko 698 miliona uređaja, a prema IDC-ovim prognozama u prvoj polovini 2020. godine ta brojka bi mogla da padne na 623 miliona, odnosno nekih 75 miliona uređaja manje. Zatvaranje fizičkih prodavnica na velikim tržištima poput Kine i Južne Koreje, ali i problemi u logističkim lancima uzrokovani širenjem koronavirusa razlog su predviđanja pada prodaje. Sami proizvođači mobilnih uređaja suočavaju se sa manjom potražnjom, ali i sa problemom nabavke komponenti. I dok 5G može podstaknuti potražnju smartfona, situacija sa logistikom zapravo je najveći problem.

Dobre vesti su da IDC očekuje oporavak tržišta u drugoj polovini godine, ali predviđeni rast na godišnjem nivou u 3. i 4. tromesečiju i dalje je dvostruko manjih od predviđenog rasta prošle godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.