Koronavirus tracker inficira telefone ransomwareom


Aplikacija za praćenje širenja koronavirusa pod nazivom CovidLock koja bi vam trebala otkriti u kojem delu sveta, države, grada ili kvarta postoji najveća opasnost da se zarazite koronavirusum, odnosno koja područija su "sigurna", zapravo služi za zarazu pametnih telefona korisnika ransomwareom.

Nakon instalacije ransomware zaključa uređaj i izbaci poruku u kojoj kaže da za otključavanje trebate platiti "otkupninu" od 100 američkih dolara u protivvrednosti u bitcoinu, za šta imate 48 sati vremena, jer će vam u nakon toga svi podaci, kontakti i drugi podaci biti izbrisani ili zaključani zauvek.

Ekipa za računarsku bezbednost iz kompanije DomainTools koja je otkrila ovaj malware kaže da je obrnutim inženjeringom već uspela da dođe do dekripcionih ključeva za otključavanje uređaja koje će javno objaviti, pa ukoliko ste i sami postali žrtva ove prevare posetite njihovu stranicu ovde.

Ukoliko se niste zarazili CovidLockom ili nekom drugom sličnom aplikacijom nemojte preuzimati softver iz bilo kojih nepouzdanih izvora poput sumnjivih web stranica ili linkova u emailovima koji deluju jako uverljivo i pozivaju se na nekakve službene izvore legitimnih zdravstvenih organizacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.