Milijardu Android uređaja podložno hakovanju


Novi Android telefoni kojima se redovno nadograđuje operativni sistem uglavnom su prilično zaštićeni od hakovanja, ali oni koji su izdati ranije i koji se ne mogu nadograđivati na novije Google-ove OS-ove su podložni neželjenim upadima, a takvih uređaja je oko milijardu u svetu.

Taj podatak donosi britanski portal koji se bavi zaštitom potrošača Which!, koji kaže da je najgora situacija sa Android uređajima izdatim (a ne kupljenim) 2012. godine ili ranije jer oni više nisu zaštićeni bezbednosnim nadogradnjama.

Ranjivost brojne korisnike Android uređaja može izložiti opasnosti od krađe podataka, zaključavanja pomoću ucenjivačkog softvera "ransomwarea" i drugih malware napada.

Ako mislite da je takvih uređaja malo, morate znati da Google-ovi podaci kažu da 42,1% korisnika Android-a širom sveta ima verziju Android 6.0 ili stariju, a u 2019. godini ne postoje bezbednosne zakrpe za verzije OS-a ispod 7.0.

Which! je za potrebe istraživanja angažovao kompaniju AV Comparatives da pokuša malwareom da zarazi 5 telefona koji se nalaze na listi ugroženih, Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 i Samsung Galaxy S6.

Stručnjaci AV Comparatives-a i sami su se iznenadili da su uspeli da zaraze svih 5 telefona, pa Which! traži od Google-a da puno transparentnije omogući informacije o tome koliko dugo će osiguravati nadogradnje uređaja koji rade na Android OS-u.

Čak su uspeli da zaraze Galaxy A5 iz 2017. koji je imao Android 8.0 Oreo operativni sistem BlueFrag i Joker malwareom

Kako znati je li i vaš uređaj ugrožen? Kao prvo proverite može li se nadograditi na noviju verziju operativnog sistema. Ako imate stariji OS od Android 7.0 Nougata, pokušajte ga nadograditi kroz Settings> System>Advanced System update. Ukoliko ga ne možete nadograditi, vaš telefon je u velikoj opasnosti od hakovanja, posebno ako radi na Android 4 ili starijem OS-u.

Tada možete samo instalirati mobilni antivirus na svoj uređaj, ali morate znati da su oni limitirani kada se radi o starijim uređajima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.