Prvi akademski rad o Dark webu zaključio da se tamo ipak ne može naručiti ubistvo


Kad god se spomene Dark web većini su verovatno prve asocijacije ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom i oružijem, ili pak naručivanje hakovanja i ubistva. I dok su policijske akcije u proteklim godinama pokazale da prodavnice tamne strane Interneta zaista distribuiraju ilegalne supstance i oružije, i da je na webu moguće unajmiti hakera, do sada se niko na akademski način nije pozabavio problematikom naručivanja težih kaznenih dela. Tog zadatka su se prihvatili na univerzitetu Michigan State.

Tamošnji profesor Tom Holt i njegov student Ariel Roddy napisali su prvi akademski rad koji se bavi upravo plaćenim ubicama koji, navodno, svoje usluge nude na Tor mreži. Rad je trenutno u postupku recenziranja, a domogao ga se New York Times i objavio neke detalje.

Saznali smo tako da na Dark webu postoji nekoliko desetina stranica koje nude premlaćivanja, mučenja ili ubistava. Cene ovih "usluga" variraju od dve pa do dvadesetak hiljada dolara, i naravno, plaćaju se u bitcoinu. Ali, postavlja se pitanje – šta će naručilac učiniti ako usluga ne bude izvršena. Kako je reč o anonimnoj ponudi uz anonimno plaćanje, neće moći da učini baš ništa. Stoga ne čudi da su ove stranice po pravilu samo prevara.

Uzeće novac od onih koji im se jave, a potom neće učiniti ništa drugo nego čekati novog "naručioca". I dok do sada nije dokazano da je ijedno ubistvo bilo naručeno putem ovakvih stranica. Tek je jedan poznati slučaj ubistva u Rusiji službeno povezan sa Dark webom – a ono je dogovoreno putem jedne od ilegalnih prodavnica narkotika.

Istraživači su stoga zaključili da su stranice koje nude ubistva na Dark webu mahom lažne, ali nažalost, namere naručilaca na njima su stvarne. U svetu je već zabeleženo više slučajeva hapšenja ljudi koji su pokušali preko Dark weba da naruče ubistvo. Oni su i jedini koji su zbog toga završili u zatvoru, dok su takozvani plaćeni ubice pokupili novac i nestali.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.