Švedska kaznila Google sa 7 miliona evra zbog GDPR-a


Švedska agencija za zaštitu podataka (Data Protection Authority DPA) izrekla je Google-u novčanu kaznu u iznosu od 75 miliona švedskih kruna (SEK), odnosno 7 miliona evra zbog nepoštivanja prava na zaborav u skladu sa opštom uredbom o zaštiti podataka (General Dana Protection Regulation GDPR).

Evropska uredba o "pravu na zaboraviti" iz 2014. godine osmišljena je kako bi se ljudima pomoglo da se izbrišu određene web stranice ili podaci koje sadrže potencijalno za njih štetne informacije. Od kada je uredba postala važeća, Google je primio milione zahteva o uklanjanju ličnih podataka, ali je ispunio manje od polovine zahteva.

Nakon revizije za 2017. godinu koja je imala za cilj da proceni Google-ovo postupanje sa pojedincima sa pravom na uklanjanje podataka za koje je podnesen zahtev za brisanjem u rezultatima pretraživanja, DPA je zaključio da treba ukloniti niz podataka po zahtevima građana i zatražio od Google-a da to učini što pre.

Naknadnom revizijom DPA u 2018. godini utvrdilo je da Google nije ispunio zahteve za uklanjanje podataka pa mu je izrečena novčana kazna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.