Windows 10 dogurao do milijadu uređaja


Microsoft je u srpnju 2015. godine predstavio tada najnoviju verziju operativnog sistema Windows – Windows 10. Odmah je najavljeno kako su to poslednji Windows ikad i da neće biti verzija 11, 12, 13... već samo isključivo Windows 10 koji će naravno sa godinama dobijati nove mogućnosti, ali uz zadržavanje originalnog naziva.

U vreme kada su se Windows 10 službeno pojavio na tržištu Microsoft je bio poprilično optimističan vezano uz njegovo prihvatenje od strane korisnika. Prema prvobitnom planu Windows 10 je u naredne tri godine trebao da osvoji milijardu uređaja, što starih, što novih. U to vreme, ovakav plan i nije bio nemoguć.

Podsetimo, Microsoft u svojoj ponudi ima veliki broj uređaja koji se temelje na Windows-u – laptopove, desktop računare, tablete, konzole, a u to vreme i telefone. Ali, kako su ubrzo odustali od telefona rast Windows-a 10 je usporeo. Unutar godinu dana od izlaska Windows 10 nalazio se na tek 300 miliona uređaja (maj 2016.). Do 600 miliona trebala im je dodatna godina i po (decembar 2017.), a do 700 miliona dodatnih deset meseci (oktobar 2018.).

Do pred kraj septembra 2019. godine Windows 10 uspeli su da stignu na 900 miliona uređaja. Tada se prognoziralo kako bi u sledežih šest meseci brojčanik trebao da prikazuje milijardu – i jest, sredinom marta 2020. godine Microsoft je objavio kako je Windows 10 dostigao (čak i prešao) taj magični prag. Za to im je trebalo dve godine duže od planiranog, ali uspeh je postignut.

Ovo poslednje se može delimično zahvaliti i tome što je u januaru 2020. godine prestala službena podrška za Windows 7. Poslovni korisnici koji nisu želeli da počenu da plaćaju proširenu podršku koja bi im još neko vreme osigurala bezbednosne nadogradnje za napušeni operativni sistem počeli su da prelaze na Windows 10. Tome treba dodati i sve nove uređaje koji po defaultu dolaze sa predinstaliranim Windows-om – laptopovi, desktop računari, tableti i igraća konzola Xbox. Microsoft se ujedno i pohvalio kako sve kompanije sa popisa Fortune 500 koriste uređaje sa Windows-om 10.

Trenutno Windowsi drže 77,26% tržišta, drugi je macOS sa 17,69%, a treći Linux sa 1,89%. Kada se usporede samo uređaji koji se temelje na Windows-u, Windows 10 ima udeo od 69,2%, Windows 7 od 23,18%, a Windows 8.1 od 4,7%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.