5G je dokazano štetan - za GPS signal


Američka Federalna komisija za telekomunikacije i nadležni regulator za ovo tržište, FCC, u ponedeljak je odobrila telekomunikacionoj kompaniji Ligado Networks (koja se inače bavi satelitskim komunikacijama) izgradnju 5G mreže. Ista će se moći protezati širom celih Sjedinjenih američkih država i imaće primarnu svrhu pružati komunikacione usluge za Internet stvari i druge povezane uređaje. Međutim, ovaj proces odobrenja nije prošao bez problema.

Inicijalna ponuda Ligada za 5G mrežu, predata još 2015. godine, morala je da bude značajno izmenjena i unapređena kako bi "prošla" kod FCC-a. Naime, stručnjaci su primetili da se frekvencije koje je Ligado tada nameravao da koristi u svojoj mreži donekle podudaraju sa radiofrekvencionim spektrom postojećih GPS satelita.

FCC je stoga tražio nadopunu predloga i na kraju ga odobrio tek nakon što je osigurano da će frekvencije 5G mreže (u tzv. L-bandu od 1 do 2 GHz) biti za najmanje 23 MHz separirane od GPS-ovih koje im se nalaze "opasno blizu". Takođe, u odnosu na prvi predloženi izgled 5G mreže snaga signala smanjena je za čak 99,3%, a strogo su definisani i dozvoljeni frekvencioni rasponi.

Čak i ovakvom predlogu oštro su se pre odobrenja protivile aviokompanije, američko Ministarstvo obrane i desetak drugih federalnih agencija (poput meteoroloških), ali to nije sprečilo vodstvo FCC-a da jednoglasno donese odluku o davanju dozvole Ligadu. Protivnici su navodili da je Ligad-ov plan pun rupa, konstantno zahteva ispravke, i da ta kompanija nije sposobna da izradi kvalitetnu mrežu. Navodili su i političke pritiske na FCC da se ovaj projekt odobri – što se na kraju i dogodilo.

Nakon FCC-jeve ovonedeljne odluke oglasili su se i iz udruženja GPS Innovation Alliance koje okuplja velike korisnike GPS usluga. Navode da su razočarani što je FCC ignorisao stručna mišljenja koja govore o mogućoj štetnoj interferenciji nove 5G mreže i GPS-a, te pozivaju na poštovanje "1 dB Standarda" koji jedini osigurava neometano funkcionisanje globalne satelitske navigacije i odvajanje signala od "buke" interferencije drugih mreža. Najavljuju da će pomno pratiti pridržava li se Ligado postavljenih ograničenja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.