Američki sud kaznio Facebook sa rekordnih 5 milijardi dolara


Američki savezni regulatori u petak 24. aprila pozdravili su nagodbu od 5 milijardi američkih dolara sa Facebook-om zbog kršenja pravila o privatnosti podataka, jer je društvena mreža saopštila da već primjenjuje odredbe nagodbe.

Nagodba između vodeće društvene mreže i američke Federalne trgovačke komisije (US Federal Trade Commission FTC) postao je službeni akt uz odobrenje saveznog sudije u četvrtak. Uz novčanu kaznu, nagodba, objavljena u julu 2019. godine, zahteva od Facebook-a da pojača zaštitu privatnosti korisnika; detaljan izveštaj o poštovanju nagodbe svaka tri meseca i prihvati nezavisan nadzorni odbor za kontrolu sprovođenja nagodbe.

Neki aktivisti za zaštitu privatnosti protive se nagodbi sa Facebook-om nakon skandala sa Cambridge Analytic-om kada su nezakonito korišćeni lični podaci miliona korisnika uoči američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

Predsedavajući FTC-a Joe Simons rekao je u izjavi da je “zadovoljan” odobrenjem nagodbe od saveznog suda, ističući da je Facebook-u određena najveća novčana kazna koju je ikada izrekla agencija za zaštitu potrošača.

“Istovremeno, sud takođe naglašava da je u smanjenje kazne uzeto u obzir da će Facebook razmotri privatnost u svakoj fazi svog poslovanja i pružiti znatno veću transparentnost i odgovornost za odluke svojih rukovodilaca o privatnosti, “rekao je Simons.

Sporazum nadilazi mere koje zahtijeva američki zakon i trebao bi da “služi kao putokaz za sveobuhvatnije regulisanje privatnosti”, objavio je na blogu glavni Facebook-ov direktor za privatnost podataka Michel Protti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.