Bug u Safari browseru otima kamere na iPhone-u i Mac-u


Ukoliko od kuće radite na Mac računaru ili chatujete sa prijateljima na iPhone-u, budite sigurni da ste preuzeli najnovije bezbednosne nadogradnje operativnog sistrma.

Stručnjak za bezbednost Ryan Pickren objavio je detalje od bezbednosnoj rupi u Apple-ovom Safari browseru, koja omogućava napadačima da preuzmu kontrolu nad web kamerom ili kamerom telefona.

Napad se može izvesti pomoću maliciozne web stranice koja može zavarati Safari da misli kako stranica ima iste vaše dozvole za kameru i mikrofon kao i ona kojoj ste to već potvrdili, poput na primer dopuštenja za korišćenje kamere u Skype-u. Napadaču je potrebna samo kombinacija specijalno izrađenih web adresa sa skriptama koje omogućavaju ovaj takozvani "bait-and-switch" napad.

Potom haker dolazi u mogućnost snimanja videa pomoću kamere ili prisluškivanja razgovora pomoću mikrofona, što može biti posebno nezgodno u vreme kad mnogi ljudi koriste web kamere za posao ili učenje od kuće.

Pickren je o ovome obavestio Apple još u decembru prošle godine te je pričekao sa javnom objavom tih informacija sve dok Apple nije zakripio bugove patchevima u januaru i martu ove godine. Drugim rečima ako koristite neki iOS ili MacOS uređaj a niste preuzeli najnovije nadogradnje, dok vi gledate internet, internet možda gleda vas.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.