Google svakodnevno blokira 18 miliona prevarantskih i 240 miliona spam poruka


Pandemija koronavirusa uticala je i na cyber bezbednost širom sveta. Hakeri na sve moguće načine pokušavaju da iskoriste situaciju u svoju korist i prevare što više naivnih korisnika.

Google je tako objavio kako svakodnevno blokiraju više od 18 miliona prevarantskih emailova o koronavirusu i Covid-19. Uz to treba dodati da blokiraju i više od 240 miliona različitih neželjenih poruka vezanih uz koronavirus te više od 100 miliona phishing emailova.

Među porukama koje najčešće blokira oni su u kojima se prevaranti predstavljaju kao predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, ne bi li "žrtve" naterali da kliknu na zaražene linkove ili doniraju novac za nepostojeća udruženja. Sve je više emailova u kojima se hakeri predstavljaju kao državne institucije i navode kako su im potrebni podaci o bankovnim računima korisnika kako bi im "uplatili državnu pomoć".

Iz Google-a ističu kako su zahvaljujući mašinskom učenju i algoritmima uspeli da blokiraju više od 99,9% takvih prevarantskih poruka.

Ali, uvek postoji mogućnost da im neka poruka "promakne" i dođe u elektronski sandučić nekog korisnika. Kako bi i tada bili sigurni iz Google-a savjetuju nekoliko stvari.

- Izbegavajte da preuzimate dokumente koje ne prepoznajete.

- Proverite jesu li linkovi u poruci ispravni pre nego što ih kliknete.

- Lažne adrese najčešće su veoma slične originalnima, ali imaju dodatne reči ili pogrešan domen (npr. .com umesto .rs).

- Nemojte klikati ili odgovarati na e-mail poruke koje od vas traže lične podatke. Prijavite ih Google-u pomoću posebnog dugmeta u Gmail-u.

- Prođite kroz "Security Checkup" kako biste bili sigurni da je vaš nalog zaštićen.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.