macOS Catalina 10.15.5 na MacBook-ove donosi Battery Health Management


Apple priprema novu nadogradnju za macOS Catalina koja će biti puštena u opticaj kasnije ove godine. Kao i uvek, uz ispravke bugova i optimizaciju operativnog sistema stići će i nove funkcije od kojih će njihovi korisnici imati koristi. Jedna od njih je Battery Health Management.

Kako joj sam naziv govori nova funkcija ticaće se baterija na njihovim laptopima i prema najavi omogućiće da im se produži životni vek. Naime, svako punjenje baterije od 0 do 100% naziva se ciklus, a svaka baterija ima određeni broj ciklusa koje može podneti pre nego što joj performanse značajno opadnu. Rezultat pada performansi je kraće vreme autonomije, pa se lako dogodi da laptop koji je nekada mogao raditi i više sati na jednom punjenju baterije, nakon dužeg vremena više ne može, odnosno da mu vreme rada padne na do npr. sat vremena ili manje.

Kako bi to sprečio Apple je odlučio u sledeću nadogradnju macOS Catalina 10.15.5 dodati navedenu funkciju. Battery Health Management vodiće brigu o načinu punjenja baterije te će na temelju istorije punjenja i temperature koja je tada postizana odlučiti na koji je način najbolje napuniti bateriju na MacBook-u. Cilj ovoga je smanjiti brzinu hemijskog starenja baterije i na kraju produžiti životni vek.



Od ove funkcije posebnu korist će imati korisnici koji svoj MacBook stalno drže na punjaču tokom rada. Shodno tome, baterija se tada neće puniti do 100%, već manje do 85 ili 90%. Ali uprkos tomu macOS će prikazivati kako je baterija napunjena do 100%.

Battery Health Management biće uključen po defaultu, ali će ga korisnici moći isključiti ako te žele. Novu opciju biće lako isključiti, jednim klikom na checkbox Battery health management do kojeg će se dolaziti kroz System Preferences – Energy Saver - Battery Health.

Mala napomena, Battery Health Management moći će se koristiti na novijim MacBook-ovima, koji imaju Thunderbolt 3 port. Dakle, MacBook Pro 2016 i noviji i MacBook Air 2018 i noviji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.