Nakon uvođenja restrikcija WhatsApp-om se širi 70% manje prosleđenih poruka


Ranije ovog meseca WhatsApp je, u želji da smanji količinu panike, dezinformacija i drugih zlonamernih sadržaja, uveo ograničenje za prosleđivanje poruka. Prema novim pravilima sve poruke koje su bile prosleđene više od pet puta nakon toga više nije moguće proslediti na više od jednog mesta. Ovakve "često forwardovane" poruke dobile su i posebnu oznaku (dve strelice), pa je korisnicima i na taj način stavljeno na znanje da je reč o viralnom sadržaju.

Ova taktika je, saznaje TechCrunch od portparola kompanije, urodila plodom. Nešto manje od tri nedelje nakon uvođenja ovih pravila iz WhatsApp-a kažu kako su globalno zabeležili čak 70% manje prosleđivanja poruka koje su dobile novu oznaku.

Osnovni cilj je, dakle, postignut. Sve informacije, zezancije, poruke, video sadržaji ili memovi, sada se nešto teže šire ovom mobilnom aplikacijom za dopisivanje. To donekle otežava razmenu klasičnih zabavnih sadržaja, ali i ono daleko važnije – viralno širenje dezinformacija i lažnih vesti vezanih uz aktuelnu pandemiju koronavirusa.

Prvo ograničenje ove vrste WhatsApp je, sa istom namerom, bio uveo još 2018. godine kada je ograničio prosleđivanje poruka na najviše 5 kontakata, što je umanjilo masovno deljenje istih poruka za oko 25% na globalnom nivou. Tada je motiv za ograničenja bilo masovno širenje dezinformacija koje je rezultovalo čak i ubistvima i linčovanjem u Indiji.

Viralne poruke sada su ponovno počele da se značajnije šire, a u njima su bile dezinformacije o koronavirusu, 5G tehnologiji i slične. Posledično, od WhatsApp-a su doživele novi udarac, pa ih se istovremeno može proslediti tek jednom kontaktu ili u jedan grupni razgovor. Naravno, poruke i dalje možete poslati na više adresa, ali je za to potrebno svaku puta slati ih iznova. To je očito dovoljno zahtevno da se mnogima sada više ne isplati previše da klikću po telefonu da bi isti sadržaj poslali svima iz imenika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.