Stižu oglasi u WhatsApp, samo je pitanje vremena


Više nije pitanje hoće li Facebook uvesti prikazivanje oglasa u jednoj od najpopularnijih apliakcija za dopisivanje, WhatsApp, već kad će se to dogoditi i kako.

Još 2018. iz Facebook-a su potvrdili planove za uvođenje oglašavanja u WhatsApp. Ali, kako prikazivati oglase u apliakciji koja je navodno prilično sigurna i u kojoj korisnici mogu da razmenjuju poruke i budu sigurni da ih niko ne čita. To je bio jedan od glavnih razloga za što je ideja o prikazivanju oglasa u WhatsApp-u stavljena po strani.

U Facebook-u su se bojali kako će reagovati regulatori koji pod lupom promatraju svaki Facebook-ov potez vezan uz korisnike, njihovu privatnost i oglašavanje temeljeno na korisničkom ponašanju. S druge strane, nije im bilo svejedno ni kako će reagovati milioni korisnika koji aplikaciju koriste svaki dan. Jer ako oni masovno prestanu da koriste aplikaciju, Facebook-u propada ceo plan o zaradi od oglašavanja.

Prema informacijama koje je objavio portal The Information, u Facebook-u su se ipak odlučili oglase prikazivati u WhatsApp Status-u, svojevrsnoj verziji Story-ja. Ali, da bi to funkcionisalo, i da bi dobili malo više informacija o korisnicima, planiraju da povežu telefonski broj iz WhatsApp-a sa profilom korisnika na Facebook-u. Trenutno korisnici ne moraju imati profil na Facebook-u kako bi koristili WhatsApp, a hoće li tako biti i u budućnosti, tek ćemo videti.

Razmena informacija između različitih Facebook-ovih "proizvoda" nije nešto novo i podudara sa idejom koju je Mark Zuckerberg predstavio pre gotovo dve godine, kad je najavio ujedinjavanje platformi za dopisivanje na Instagram-u, WhatsApp-u i Messenger-u. Ali, ambiciozan plan stvaranja najveće platforme za dopisivanje na svetu, zaustavili su brojni regulatori koji se boje da bi tako privatni podaci korisnika bili nedovoljno zaštićeni.

Ali ujedinjavanje platformi neće se dogoditi tako brzo. Što zbog komplikovanog načina na koji svaka od tih platformi trenutno funkcioniše, što zbog protivljenja brojnih regulatora, do ujedinjavanja platformi moglo bi da prođe još nekoliko godina. Ali, kad se to dogodi, Facebook će biti spreman da servira korisnicima oglase. Hteli oni to ili ne.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.