TSMC najavio razvoj prvih 2nm procesora


Svedoci smo konstantnog napretka u razvoju tehnologije, a primer strelovitog rasta su sve moćniji procesori za mobilne uređaje. Videli smo da proizvođači svake godine izbacuju sve moćnije jezgre, ali jedan od važnijih faktora u ovoj priči je povećanje gustoće tranzistora u jedinici prostora.

Tako se najnoviji smartfoni trenutno temelje na 7-nanometarskim čipsetima, a neki proizvođači već uveliko rade na 5nm tehnologiji. Tako, na primer, 7nm čip može smestiti dvostruko više tranzistora u istom prostoru od 14-nanometarskog.

Prve 5nm čipove ćemo upoznati u drugoj polovini ove godine, a neki su proizvođači već počeli da rade na razvoju 3-nanometarskih. Štaviše, tajvanski TSMC je najavio ulaganje u istraživanje i razvoj u smeru daljnjeg spuštanja ove brojke, pa tako u sledećih nekoliko godina možemo očekivati procesore proizvedene u 2-nanometarskoj tehnologiji, koji će sadržati 3,5 puta više tranzistora od 7-nanometarskih.

Ovo će omogućiti dodatnu snagu i uštedu energije u nadolazećim smartfonima koji će samim time dobiti nove funkcije i mogućnosti o kojima sada možemo samo da sanjamo.

Naravno, za to će trebati da prođe još nekoliko godina, a vremenski okvir koji je TSMC zacrtao za realizaciju 2nm čipova je 2025. godina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.