Zoom pod lupom zbog popularnosti u vreme korone


Aplikacija za videokonferencijske pozive Zoom ponovo je pod lupom američkog pravosuđa zbog velike popularnosti u vreme pandemije koronavirusa, izvestili su u sredu britanski mediji.

Njujorška državna tužiteljka Letitia James pisala je kompaniji kako bi proverila može li se nositi sa naglim rastom broja korisnika, piše BBC.

Milioni ljudi koriste Zoom na poslu i u slobodno vreme zbog ograničenja uvedenih u mnogim zemljama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Korišćenje platforme otvara ipak pitanje bezbednosti i privatnosti podataka.

Njujorška državna tužiteljka želi da zna da je li Zoom nakon snažnog uzleta popularnosti analizirao mere bezbednosti, podsećajući da je do sada sporo rešavao probleme.

"Zoom vrlo ozbiljno shvata privatnost, bezbednost i poverenje korisnika", odgovorio je na upit portparol kompanije.

"Za vreme pandemije COVID-a 19 radimo bez prestanka kako bi bolnice, univerziteti, škole i kompanije širom sveta ostale povezane i kako bi mogle da rade", ustvrdio je.

"Cenimo angažman glavnog njujorškog tužioca u tim pitanjima i rado ćemo joj dostaviti tražene informacije“, zaključio je.

Korisnici su se prebacili na Zoom jer su vlade širom sveta naredile građanima da ostanu kod kuće kako bi se usporilo širenje virusa.

Aplikacija je sada druga na lestvici popularnosti u Velikoj Britaniji i prva u SAD-u.

Zoom je svojevremeno imao bezbednosnih propusta, uključujući 'slabu tačku' koja je hakerima omogućila 'izbacivanje' pojedinih učesnika sa sastanaka, lažiranje korisničkih profila i 'otimanje' podeljenih ekrana.

Britanski premijer Boris Johnson prošle nedelje je na Twitter-u objavio sliku na kojoj preko Zoom-a predsedava sednicom vlade, otvarajući pitanje bezbednosti aplikacije.

Kompanija ističe da su takve bojazni neutemeljene.

"Dve hiljade institucija širom sveta, u rasponu od najvećih svetskih kompanija za finansijske usluge do vodećih telekomunikacionih operatera, vladinih agencija, univerziteta, zdravstvenih ustanova i ordinacija za telemedicinu iscrpno je proverilo naše korisničke, mrežne i mehanizme data centara i ukazalo Zoom-u poverenje", ističu.

Dodaju i da su u kontaktu sa britanskim ministarstvom obrane i Nacionalnim centrom za cyber bezbednost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.