Apple postigao nagodbu oko FaceTime-a i mora da plati 18 miliona dolara


AppleInsider piše kako je kompanija iz Cupertina postigla nagodbu u tužbi protiv njih zbog namernog onemogućavanja aplikacije FaceTime na iPhone 4 i iPhone 4s pametnim telefonima tokom 2014. godine radi uštede.

Apple je prema nagodbi dužan isplatiti 18 miliona dolara, a s obzirom da se radi o zajedničkoj tužbi većina tužilaca primitće "pozamašnih" 3 dolara po uređaju koji su prijavili za potrebe tužbe. Naravno postoje izuzeci, dvoje glavnih tužilaca dobiće svaki po 7500 dolara. Advokati tužioca dobiće 5,4 miliona u naknadama i 1,1 milion u troškovima. Stvarni troškovi advokatskih timova tužilaca iznosili su više od 8,3 miliona dolara.

FaceTime se pojavio 2010. godine sa dva načina komunikacije korisnika, prvi je peer-to-peer direktna komunikacija između dva uređaja, a druga skuplja opcija je komunikacija ostvarena putem servera trećih strana. Dve godine nakon pokretanja usluge stiže tužba protiv Apple-a zbog povrede patenata za peer-to-peer komunikaciju od strane kompanije VirnetX (u Apple-u su tvrdili da je reč o nenamernoj grešci). Apple je na kraju razvio novu peer-to-peer metodu komunikacije koja je svoju premijeru doživela u sklopu iOS 7 sistema u septembru 2013. godine.

Gore spomenuti tužioci tužbu su pokrenuli kada su na svojim iPhone 4 i iPhone 4s uređajima zbog raznoraznih razloga poželeli da ostave stariji iOS 6 sistem (jedan od njih su glasine da iOS 7 uzrokuje probleme na starijim iPhone uređajima te da nadogradnja nije preporučljiva). Prema njihovim navodima na takvim uređajima više nije bilo moguće koristiti FaceTime.

Na sudu je predstavljena i elektronska pošta koju su navodno razmenjivali Apple-ovi inženjeri gde se sugeriše kako je rad FaceTime-a namerno poremećen na iOS 6 verziji sistema kako bi se korisnici naterali na prelazak na iOS 7. Usput bi Apple uštedeo upotrebom svoje nove peer-to-peer tehnologije, a ne generisao troškove održavajući FaceTime komunikaciju i sa serverima trećih strana.

Apple-ova odbrana sastojala se od tvrdnje da u ovom slučaju ne može biti govora o uštedama s obzirom da je FaceTime besplatni servis. Vredi spomenuti i da je ovdje reč o parnici u Kaliforniji, dok je slična parnica u Floridi završila u Apple-ovu korist (optužbe protiv kompanije su odbačene sredinom meseca).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.