Chrome dobija grupisanje tabova i blokiranje ''teških'' oglasa


Internet browser Chrome u svojoj beta verziji je dobio mogućnost koja će uskoro postati dostupna i u redovnoj, stabilnoj verziji – grupisanje tabova. Ova je opcija dugo vremena provela na listi želja brojnih korisnika koji u Chrome-u stalno imaju otvoren veliki broj kartica i teško se u njima snalaze, pa su im Google-ovi developeri odlučili pomoći u tome i odgovoriti na njihove zahteve.

Grupisanje tabova neće se odvijati automatski, već na zahtev samog korisnika. On će morati da pokrene grupisanje tako da desnim klikom iznad željenog taba otvori padajući meni i smesti ga u neku od grupa. Grupe će moći da budu nazivane prema želji i označavane, na primer, emojijima, za lakše snalaženje među njima.



Oni koji nisu skloni beta verzijama u stabilnoj korisničkoj verziji Chrome-a će ovu mogućnost početi da dobijaju postupno, počevši od sledeće nedelje, poručili su iz Google-a.

Druga zanimljiva opcija koju će Chrome dobiti u skorijoj budućnosti jeste najavljeno automatsko blokiranje "teških" oglasa. Ono bi trebalo da smanji opterećenje računara koje "vrti" Chrome i njegove internet veze na način da detektuje oglase na web stranicama koji su preterano zahtevni u pogledu resursa.

Oni mogu biti slučajno takvi, ili pak namerno – na primer, ako rudare kriptovalute ili šire neki maliciozni sadržaj. Jednom kada Chrome ubuduće primeti da je oglas, s kojim korisnik nije imao interakciju, samostalno zauzeo glavni thread CPU-a (preko 60 sekundi ukupno ili preko 15 sekundi u komadu), ili da koristi preko 4 megabajta mrežnog saonbraćaja, isti će automatski biti blokiran.

Korisniku će se o tome umesto oglasa prikazati okvir obaveštenja o blokiranju sadržaja koji preterano opterećuje sistem. U stabilnoj verziji Chrome-a ova funkcionalnost će postupno zaživeti počevši od avgusta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.