Deezer razvija AI koji prepoznaje psovke u pesmama


Jedan od najpopularnijih streaming servisa za muziku, Deezer, sve češće se nalazi na udaru kritika roditelja koji se bune što mnoge pesme koje slušaju njihova deca sadrže eksplicitne tekstove prepune psovki.

Deezer je zaključio kako s rastom broja pesmama kojih može biti i do 40.000 dnevno, njegovim zaposlenima jednostavno nije ni teoretski moguće sve to preslušati i pronaći one kojima će dodeliti "Parrental Advisory" oznaku da sadrže eksplicitne tekstove.

Iz tog razloga Deezer želi u igru da uvede veštačku inteligenciju koju razvija njegov tim za istraživanje i razvoj pod vodstvom Manuela Moussallama u saradnji se Telekomom Paris, kako bi se proces otkrivanja eksplicitnih sadržaja mogao automatizovati, a pesmama, izvođačima i albumima automatski dodeljivati "etikete" sa upozorenjem za roditelje.

Moussallam kaže da taj zadatak "zahteva razumevanje kulturnih očekivanja na visokom nivou i uključuje mnogo subjektivnosti, sa puno razmatranja o ciljanoj publici i kontekstu slušanja". Takođe napominje da se popis uvredljivih reči može sastaviti u "eksplicitni rečnik", ali često je mašini teško da shvati šta govori pevač ili reper čisto analizirajući pesmu u postojećem obliku. Iz tog razloga Deezer je razvio alat pod nazivom Spleeter koji može da izvuče vokale iz pesama, ali rezultati i dalje nisu savršeni, pa je na AI-u potrebno još puno raditi. "Nijedan od tih sistema koje razvijamo još nije u stanju da postigne nivo prepoznavanja kao ljudi", navodi Moussallam i sugeriše da se AI trenutno može koristiti samo za "flagovanje" potencijalno eksplicitnih sadržaja koje će potom proučiti ljudi.

Na kraju je od svega nastao naučni rad koji opisuje njihov pristup i upoređuje njegovu efikasnost sa sistemom koji jednostavno čita stihove i u njima označava psovke. Čak i najbolji sistemi, sa pristupom stihovima u tekstualnom obliku, imaju efikasnost od 73%, dok Deezer-ov AI beleži nešto manje od 70% preciznog detektovanja psovki. Niti jedan postojeći sistem nije, kažu, niti blizu ljudskim rezultatima.

Iz tog razloga kažu da nije za očekivati kako bi mašine uskoro mogle da zamene ljude u ovom poslu. Deezer će se pri označavanju eksplicitnog sadržaja i dalje voditi sopstvenim procenama i prijavama svojih korisnika, barem dok tehnologija dovoljno ne sazre.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.