Easyjet na udaru hakera - ukradeni podaci o putnicima


Britanska niskotarifna aviokompanija Easyjet našla se na udaru hakera.

Ukradeni su podaci devet miliona klijenata, odnosno njihove e-mail adrese i putni podaci.

Kompanija je objavila i kako su ukradeni podaci o kreditnim karticama više od dve hiljade njihovih putnika. Napad se dogodio u januaru, i prijavljen je nadležnim telima. Čini se da ukradeni podaci za sada nisu zloupotrebljeni.

Nisu otkrili šta se tačno dogodilo, kad, ni koliko im je dugo trebalo da napad otkriju. Još nije poznato tačno kako su hakeri dobili pristup osetljivim podacima putnika ni koliko dugo su imali pristup sistemu EasyJet-a.

Čim smo postali svesni napada, odmah smo poduzeli odgovarajuće korake i angažirali vodeće forenzičke stručnjake koji istražuju ceo slučaj, stoji u službenoj objavi.

O celom incidentu su obavestili i britansku agenciju za zaštitu ličnih podataka.

Cyber bezbednost naših sistema shvatamo veoma ozbiljno i imamo veoma snažne bezbednosne mere kako bismo zaštitili osobne podatke naših klijenata. Ali, ovi cyber napadi postaju sve sofisticiraniji, istaknuo je u objavi izvršni direktor EasyJet-a, Johan Lundgren.

Iz kompanije su poručili kako će kontaktirati sve putnike čiji su podaci kompromitirani te ih upozoriti da budu "posebno pažljivi, pogotovo ako počnu da dobijaju neželjenu poštu". Putnici bi trebali da budu kontaktirani u sledećih nedelju dana.

Ako ste u nekom trenutku putovali EasyJet-om trebali biste da budete posebno oprezni prilikom otvaranja e-mailova nepoznatih pošiljaoca. Ako ste kupovali kartu kreditnom karticom, obratite pažnju na troškove i prijavite banci ili izdavaocu kartice bilo kakve neobične aktivnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.