Huawei korak bliže da uskoro ostane bez čipova za buduće telefone


Američka administracija postrožila je pravila izvoza kojima otežavaju Huawei-ju uvoz poluvodičkih proizvoda. Proizvođači procesora po novim pravilima trebaju da dobiju licencu pre isporuke proizvoda Huawei-ju ako u proizvodnom procesu koriste američku tehnologiju.

Do sada je licenca bila potrebna za proizvode koji imaju određeni udeo američke tehnoloigije u sebi (najmanje 25%), a sada se ograničenja odnose i na proizvode koji su proizvedeni koristeći američku tehnologiju. Kako je izjavljeno iz same administracije, ove promene direktno ciljaju Huawei koji je zaobilazio prethodno postavljeno ograničenje tako što je uvozio sopstvene procesore koje je po narudžbini proizvodio TSMC.

Do kraja godine planirano je da TSMC Huawei-ju isporuči prve Kirin procesore izrađene u 5nm proizvodnom procesu, ali za tu isporuku TSMC će trebati da dobije dozvolu američke administracije. Prošle nedelje TSMC je najavio izgradnju fabrike vredne 12 milijardi dolara u SAD-u, ali pokretanje proizvodnje poluvodičkih proizvoda u SAD-u ne garantuje da će tajvanska kompanija dobiti licencu za poslovanje sa Huawei-jem.

Jedna od opcija za Huawei je da narudžbine koje je trebao da isporuči TSMC preuzme neka kineska kompanija, ali problem je u sofisticiranom proizvodnom procesu, tačnije TSMC je jedna od par kompanija na tržištu sposobna da proizvede procesore u 5nm tehnologiji. Zapravo će samo vreme pokazati koliko će ova nova ograničenja naštetiti Huawei-jevom poslovanju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.