iOS 13.5 - ažuriranje sa opcijama za koronu


Apple je u sredu u javnu distribuciju pustio najnovije verzije svojih mobilnih OS-ova, iOS-a i iPadOS-a, brojčane oznake 13.5. Ovo ažuriranje u doba pandemije upravo zbog takve je situacije značajno drugačije nego što bi bilo u "normalnim" uslovima, pa su glavne nove funkcionalnosti OS-a povezane upravo sa koronavirusom i načinima borbe protiv širenja zaraze.

Apple je odgovorio na želje korisnika koji svoje telefone koriste dok na licu imaju zaštitne maske, pa ih Face ID sistem ne prepoznaje. Nakon uzastopnog neuspešnog očitavanja lica iPhone je i do sada davao korisnicima opciju ukucavanja lozinke za otključavanje uređaja, a s ovim ažuriranjem to će biti ubrzano. U slučaju kada korisnik sa maskom želi da otključa svoj iPhone, umesto da se uređaj "pati" sa prepoznavanjem lica, polje za ukucavanje lozinke na ekran će biti moguće pozvati tek jednostavnim povlačenjem prsta po ekranu prema gore.

Druga korona-orijentisana nadogradnja tiče se novog programskog okruženja za praćenje kontakata među korisnicima iOS uređaja, Exposure Notification‌ API. Ovo rešenje omogućava autorima mobilnih aplikacija za praćenje zaraze (kakve se već razvijaju u svetu) pristup Bluetooth modulu telefona sa svrhom beleženja kontakata.

Sistem radi tako što prati druge uređaje u svojoj blizini putem Bluetooth-a, beleži ih, i na temelju određenih parametara "zaključuje" jeste li bili u bliskom kontaktu sa drugom osobom. Tako se stvara anonimna mreža kontakata. U slučaju da neko s kime ste na taj način "umreženi" kasnije sazna da je pozitivan na COVID-19, i vama će doći obaveštenje da ste bili u kontaktu sa potencijalnom zarazom.

Korišćenje ove usluge, odnosno davanje pristupa mobilnim aplikacijama do ovih podataka, na dobrovoljnoj je bazi i može se podesiti unutar podešavanja aplikacije Health. Kontakti se u telefonu čuvaju 14 dana, koliko je obično najduže trajanje inkubacije ove bolesti. Za sada funkcija nije aktivirana u Srbiji.

iOS i iPadOS 13.5. zakrpili su još ponešto manjih propusta i doneli određeni broj sitnih opštih poboljšanja sistema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.