Kineska vlada najavila odmazdu zbog namera Donalda Trumpa


Nakon najnovije Trumpove najave kako će Huwei-ju onemogućiti nabavku čipova, ne samo od strane američkih, već i kompanija iz trećih zemalja, poput tajvanskog TSMC-a, reagirali su zvaničnici kineske vlade koji su najavili mere odmazde.

Naime, godinu dana nakon što administracija Donalda Trumpa Huawei stavila na "crnu listu" i zabranila američkim kompanijama poslovanje s njim, Huawei je izgubio deo svetskog tržišta, ali šteta koja mu je učinjena nije ni blizu one koju je Trump očekivao.

U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica što SAD sada namerava uvesti potpuno besmislene i vrlo verojatno kontraproduktivne mere, za koje veruje da će dodatno oslabiti Huawei, odnosno njegovu dominaciju na svetskom tržištu telekomunikacione infrastrukture, a posebno izgradnje 5G mreža.

Kineska vlada je reagovala na najnovije najave Donalda Trumpa, najavljujući opsežne kontramere, usmerene protiv američkih kompanija koje znatan prihod ostvaraju na kineskom tržištu. Na primer, Apple u Kini ostvaruje čak 14% ukupnih prihoda, pa bi otežavanje poslovanja toj američkoj kompaniji prouzročilo velike gubitke.

U sličnoj situaciji nalazi se i Cisco i Qualcomm. Poslednji u velikoj meri svojim procesorima snadbeva kineske proizvođače telefona, koji zajedno drže preko 50% svetskog tržišta. Onemogućavanje ili samo uvođenje redovitih inspekcija (prema najavi kineskih vlasti), ovoj kompaniji bi uzrokovalo ogroman pad prihoda.

Najgore bi pak prošao Boeing, koji bi u potpunosti izgubio kinesko tržište, koje je trenutno najveći kupac aviona u svetu. Boeing se ionako nalazi u problemima, a ovakav udarac iz Kine verovatno ne bi preživeo, upozoravaju analitičari.

Američki stručnjaci sa Wall Street-a već su izračunali da bi inicijalna šteta kineske odmazde američkim kompanijama mogla uzrokovati 36 milijardi dolara gubitaka.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je na kraju saopštilo kako će zaštiti svoje kompanije i njihova legalna i legitimna prava, dodajući kako sankcije američke administracije mogu uzrokovati uništenje globalnih lanaca dobave i proizvodnje tehnoloških komponenti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.