Netflix polako vraća puni bitrate Evropi


Sredinom marta, kada su na snagu stupile mere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, Netflix je, u dogovoru sa Evropskom komisijom, smanjio bitrate na video sadržajima koji se streamuju u Evropi. Cilj ovog poteza bio je smanjiti količinu internet saobraćaja koji se "troši" gledanjem Netflix-a, a sve kako bi se infrastruktura interneta mogla nositi sa povećanom potražnjom usled dugotrajnijeg ostanka građana kod kuće.

U to vreme je i YouTube bio odgovorio na poziv Evropske komisije i smanjio defaultnu rezoluciju videa za evropske gledaoce.

Od tada je prošlo gotovo dva meseca, pandemija je koliko-toliko stavljena pod kontrolu, a zemlje jedna po jedna ukidaju odredbe koje ljude ograničavaju na boravak isključivo kod kuće. To već sada smanjuje opterećenje na mreži, pa su korisnici širom Evrope već primetili kako im se Netflix vratio na staro – HD i 4k HDR video sadržaji sada im se prikazuju u punom bitrateu, koji ide sve do 15 Mb/s.

Povratak na staro nije se još dogodio za sve gledaoce niti za sve uređaje, ali iz Netflix-a su potvrdili da su u razgovorima sa davaocima internet usluga o povećanju kapaciteta koji bi omogućili normalan streaming i u najzahtevnijem obliku. Samo tokom prošlog meseca, kažu, koristili su 4 puta veće kapacitete od uobičajenih, a kako će se pritisak na infrastrukturu smanjivati doći će i do povratka punog kvaliteta videa za celu Evropu. Za sada određenim korisnicima, zavisno o lokaciji i davaocu usluga, bitrate ostaje ograničen na 7,62 Mb/s.

Kad je reč o YouTube-u, oni nisu ograničili rezoluciju, pa gledaoci i dalje mogu odabrati kada žele neki video da pogledaju u rezoluciji višoj od one zadate.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.