NFC dobija novi standard za bežično punjenje


NFC Forum je objavio nadogradnju NFC tehnologije koja standardu dodaje bežično punjenje. To znači da će u budućnosti NFC uređaji dobiti funkcionalnost bežičnog punjenja koje više neće biti ograničeno na popularni QI standard koji danas koristi većina uređaja.

Novi NFC standard koji se po novome zove WLCNFC je malo sporiji od QI punjenja i nudi brzine do 1W u poređenju sa osnovnim brzinama QI-a od 5W, čije brzo punjenje može doseći 10W. Pored toga tražiće i novi hardver, što znači da nećete moći da dobijete NFC bežično punjenje na postojećem uređaju opremljenom NFC-om.

S obzirom na sporije brzine postavlja se pitanje koji je uopšte smisao NFC punjenja, ali glavna stvar leži u tome da NFC punjenje neće zameniti punjenje velikih potrošača energije poput pametnih telefona, već će im dopuniti mogućnosti.

Za razliku od Qi-a koji traži fizički velike zavojnice za prenos energije između uređaja, novi WLC standard za bežično punjenje omogućava da jedna antena upravlja i komunikacijom i punjenjem uređaja.

Ideja je u tome da manji uređaji poput slušalica, fitness trackera i pametnih satova koji često sadrže NFC antene za povezivanje, mogu koristiti novi NFC standard za punjenje u pokretu korišćenjem telefona opremljenih NFC-om kao punjača za bežično "reverse charging" punjenje.

Mada je WLC standard sada službeno dodan u specifikacije NFC-a, proći će neko vreme dok proizvođači hardvera počnu da inplementiraju novu tehnologiju u svoje uređaje, pa ćemo morati malo da pričekamo pre nego dođemo u priliku da testiramo novu tehnologiju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.