Raspberry Pi dobio kameru sa izmenjivim objektivima


Hobisti koji žele da spoje svoju strast za računarima i fotografijom od sada to mogu učiniti na jedan novi način, uz pomoć mini računare Raspberry Pi. Ovaj popularni hobistički uređaj dobio je novu službenu hardversku nadogradnju u vidu modula sa kamerom i mogućnošću zamene objektiva na njoj. Modul donosi senzor rezolucije 12,3 megapiksela i dijagonale 7,9 milimetara koji je proizveo Sony, a na njega se mogu staviti objektivi standardniih "mounta" C i CS.

Ovo nije prvi put, naravno, da Raspberry Pi ima dodatak sa kamerom, ali prvi je put da je ona ovako kvalitetna i svestrana. Prva kamera za ovo računar pojavila se još 2013. godine, a poslednja verzija, ona iz 2016. imala je takođe Sony-jev 8-megapikselni senzor. Prodata je, kažu iz Fondacije Raspberry Pi, u 1,7 miliona primeraka, potvrđujući popularnost ovakvih dodataka.



Sve kamere do sada imale su sočiva sa fiksnim fokusom, pa je najveća novost kod nove kamere, nazvane Raspberry Pi High Quality Camera, upravo mogućnost izmene objektiva.

Novi modul kamere može se postaviti i na stativ uz pomoć ugrađenog standardnog navoja sa donje strane. High Quality Camera kompatibilna je sa svim modelima ovog mini računara, od verzije Raspberry Pi 1 Model B na ovamo.

Osnovna cena kamere je 50 dolara, a u ponudi su i originalni objektivi. Onaj 6-milimetarski košta 25, a 16-milimetarski 50 dolara. Oba su, dakle, prilično širokog ugla čiji je efekt donekle umanjen činjenicom da je senzor prilično mali. Primere fotografija objavili su na svojim stranicama na kojima najavljuju i početak prodaje novog modula.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ja sam dugo razmisljao da kupim raspberry pi 4, normalno od 4gb. Medjutim, ipak smatram da je bolje uzeti polovan laptop, izbacite display ako vam smeta ili ako nije ispravan, ali zadrzite poklopac display-a, da mozete zatvoriti laptop dok radi. Za iste pare (100 evra i manje) dobijate 20 puta jaci "raspbery pi, odnosno laptop pi", plus imate bateriju koja pegla napon, a ako je u dobrom stanju sluzi i kao ups. :-)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.