Xiaomi uhvaćen u ozbiljnom kršenju privatnosti korisnika


Privatnost na internetu danas je više, manje iluzija. Većina korisnika je svojevoljno odlučila da internet kompanijama i proizvođačima raznih uređaja da dopuštenje, većinom skriveno u stranicama teksta o uslovima korišćenja, za praćenje na internetu i obradu ličnih podataka u svrhu "poboljšanja" usluga.

Ali, u situacijama gde korisnik dopusti kompanijama upotrebu ličnih podataka, opet postoji određena granica kod načina prikupljanja i upravljanja tim podacima. Granica koju najčešće postavljaju razna regulatorna tela, prvenstveno Evropska Komisija, više ili manje uspešno.

Kako piše Forbes, Xiaomi je verovatno prešao tu granicu prateći bukvalno svaki potez korisnika na mobilnom uređaju. Stručnjak za internet bezbednost Gabi Cirlig na svom Redmi Note 8 modelu uočio je kako uređaj nakon svake interakcije na servere šalje pakete sa podacima o toj interakciji. Isto čini i prilikom korišćenja "anonimnog" načina rada u internet pregledicima, gde podatke pretraživanja takođe šalje na svoje servere.

Nije ništa neobično da kompanije prikupljaju podatke o tome kako korisnici koriste svoj uređaj i obradom tih podataka dolaze do zaključaka kako poboljšati svoje usluge, što se inače naziva telemetrijom. Ono što je zabrinjavajuće je što ti podaci (barem u slučaju anonimnog pretraživanja interneta) nisu enkriptovani, nego samo enkodirani tako da svako ko presretne paket može pogledaće njegov sadržaj. Razlika između enkripcije i enkodiranja je što je za enkripciju potreban tajni ključ kojeg samo strane koje učestvuju u razmeni podataka znaju.



Pomalo distopijski, na video dokaz koji pokazuje kako Xiaomi na nesiguran način prikuplja podatke o pretraživanju korisnika u anonimnom načinu rada na internet browseru, portparolkinja kineske kompanije odgovorila je da oni to ne čine te da su iznesene optužbe netačne i da je bezbednost i privatnost korisnika prioritet kompanije.

Nedugo nakon objave Forbes-ovog članka (i sulude izjave portparolkinje kompanije), Xiaomi je objavio na službenom blogu kako i zašto prikuplja podatke korisnika. Navode da prikupljaju podatke o pretraživanju i u anonimnom načinu rada kako bi ih analizirali i poboljšali uslugu, ali se oni ne povezuju sa istoriji pretraživanja na Mi nalogu korisnika. Nakon par dopuna, Xiaomi je objavio da je puštena nadogradnja koje će korisnicima omogućiti da isključe prikupljanje podataka kada koriste incognito način rada u browseru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.