Apple plaća kaznu zbog namernog usporavanja iPhone-a


Nezavisni testovi sprovedeni 2017. godine, ukazali su da je Apple u svoje iPhone telefone namerno ugradio tajni sistem koji im smanjuje performanse, pa je italijanski sud protiv njega 2018. godine podneo sudsku tužbu.

Nakon što je iste te godine izgubio sudski spor Apple se prema očekivanjima žalio, ali italijanski sud je žalbu sada odbio, pa je presuda postala pravosnažna, što znači da će kompanija iz Cupertina morati da plati kaznu u visini od 10 miliona evra.

Nakon što su testovi ukazali da se iPhone-ovi usporavaju zbog promena implementiranih u iOS, Apple je priznao da je usporavanje performansi ugradio zbog degradacije baterija, kako bi održao autonomiju uređaja čak i kada su baterije stare.

Ubrzo nakon toga Apple je uveo promene, pa je tu praksu zamenio programom za zamenu baterija, koji omogućava korisnicima da svoju staru bateriju zamene po posebno povoljnoj ceni od 29 dolara, što je znatno manje od pune cene od 79 dolara. Pored toga, Apple ju u iOS implementirao dodatno praćenje stanja baterija, a korisnicima se sada omogućava da isključe sistem usporavanja koji se automatski pokreće kada nivo degradacije baterije postigne određenu vrednost.

Apple-u to neće pomoći u izbegavanju plaćanja kazne italijanskom sudu, koji smatra da su zbog te skrivene funkcije mnogi korisnici kupovali nove telefone kada su im pale performanse iPhone-a, što im je izazvalo dodatne troškove.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.