Apple radi na preklopnom iPhone-u bez preklopnog ekrana


Od kada je Samsung predstavio Galaxy Z Flip, telefon koji se otvara "kao kutijica za puder", odnosno kao školjka, krenule su glasine da bi i Apple mogao krenuti istim putem. Naime, dizajn "clamshell" telefona nove generacije, u koje se ubraja i Motorolin novi RAZR, pokazao se kao praktičan – telefon sa dijagonalom i oblikom ekrana na kakav smo već navikli preklopi se u upola manji, pa ga se lako stavi u manji džep.

Ali, sa preklapanjem telefona dolazi i problem preklapanja ekrana, što je daleko veći inženjerski izazov nego šta je to "prepiliti" telo telefona u dva dela i u njih rasporediti interne delove elektronike. Kod Samsung-a i Motorole problem je rešen plastičnim OLED ekranima koji se savijaju, ali ta varijanta ima svoje mane. Primarno, to je problem upadanja prašine i drugih čestica u prostor šarke ispod ekrana, a potom je tu i estetski utisak. Svaki savitljivi ekran na pregibu se, jednostavno rečeno, "gužva", a nabor je gotovo uvek vidljiv i opipljiv.

Sada se čini, ako je verovati renomiranom leakeru Jonu Prosseru, da je Apple odlučio da uđe u ring sa drugim proizvođačima preklopnih telefona, ali na svoj način. Oni, kaže Prosser, rade na drugačijem dizajnu preklopnog "clamshell" uređaja. Neki novi preklopni iPhone sklapao bi se kao i Z Flip ili RAZR, ali bi se preklapalo samo njegovo telo, ne i ekran.



Ovo tehničko rešenje smanjilo bi probleme sa šarkama, a Apple bi mogao u preklopni telefon staviti klasične staklene ekrane i zabrtviti ih kao i na običnim iPhone-ima. Kako ovakav telefon ne bi izgledao kao da zaista ima dva ekrana, Apple mu navodno planira dati vrlo tanke okvire kojima bi se, jednom kad je uređaj otvoren, ekrani spojili u jedan, gotovo bez prekida među njima.

Prosser kaže i da će spoljna forma uređaja biti slična onoj kao na iPhone-u 11, sa zaobljenim ivicama načinjenima od nerđajućeg čelika, a da notcha ne bi trebalo biti. FaceID biće, kaže, skriven u gornjoj ivici iznad ekrana.

Sličan koncept nedavno je osvanuo u obliku neslužbenog rendera na YouTube-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.