Apple sada vredi 1,5 biliona dolara


Uprkos korona krizi i očekivanjima da će velika većina svetskih ekonomija ove godine zapasti u recesiju, Apple-ova deonica i dalje beleži rast cene. Ista je pre izbijanja pandemije bila na nivou od oko 320 američkih dolara, da bi u jeku neizvesnosti oko situacije sa korona virusom pala čak i ispod 230 dolara – ali, usledeo je strelovit oporavak. Od najniže vrednosti, zabilježene 23. marta, pa do ove nedelje, vrednost Apple-ove deonice porasla je za čak 58% (sa 224 na preko 352 USD). Samim time i ukupna tržišna valuacija kompanije dostigla je rekordne vrednosti.

Apple je ove srede, po završetku trgovinskog dana na Wall Streetu, službeno postao prva američka kompanija sa deonicama na berzi čija je ukupna tržišna vrednost premašila 1,5 biliona američkih dolara. Dogodilo se to manje od dvije godine nakon što je Apple, početkom kolovoza 2018., postao isto tako prva kompanija sa vrednošću od "okruglo" bilion dolara.

Porast vrednosti deonice od tada, a time i kompanije, za čak i više od 50%, rezultat je novog optimizma među ulagačima. Oni vide Apple kao jaku kompaniju koja će iskoristiti prednosti 5G tehnologije, koja će predstaviti zanimljive nove iPhone modele ove jeseni, ali i koja će verovatno već ovoga meseca najaviti da će Mac računare u budućnosti biti temeljena na njihovim sopstvenim ARM čipovima.

Investitori su se stoga okrenuli Apple-ovim deonicama kao "sigurnoj luci" u kriznim vremenima, iako se očekuje značajniji pad prihoda i dobiti ove kompanije. Optimizam donose i nove pretplate i usluge, ali i velika količina gotovine koju Apple stalno ima na računima – pa su verovatno ulagači povukli novac iz industrija teže pogođenih korona krizom i odlučili ga uložiti upravo u Apple.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.