Bivši Google-ov direktor otkriva prave razloge američkog napada na Hauwei


Nekadašnji Google-ov izvršni direktor Erik Schmidt u intervjuu za BBC Radio pojasnio je zašto to Amerika na piku ima baš Huawei. Zaključuio je i da Amerika jednostavno mora da počne da proizvodi kvalitetno kao što to radi Huawei.

Mnogi se među vama pitaju zašto je to baš Huawei na piku američke administracije predvođenje aktuelnim predsednikom Donaldom Trumpom. Šta je sa drugim kineskim proizvođačima? Šta to fali Xiaomi-u, Realme-u ili OnePlus-u? Zašto Trump ne napadne i njih, zabrani prodaju njihovih proizvoda u Americi i američkim kompanijama ograniči saradnju s njima?

Pre svega se treba setiti da Huawei nije prva kineska kompanija, koja se našla na američkoj listi zabranjenih brendova, Navodno zbog kršenja sankcija naspram Severne Koreje i Irana 2018. slična se stvar dogodila kineskom brendu ZTE, koji se iz sankcija izvukao plaćanjem kazne od milijardu dolara. Državnim kompanijama i upravi i dalje je zabranjeno da sarađuju sa ZTE-om.

Huawei se još iz doba Obamine administracije optužuje da svoje telekomunikacione uređaje koriste za špijunažu. Navodno su putem tzv. backdoor pristupa kroz telekomunikacionu opremu prikupljali informacije i prosleđivali ih kineskoj Vladi.

Huawei je to opetovano demantovao, ističući da su kompanija u vlasništvu zappslenih koja ne odgovara kineskoj Vladi ni Komunističkoj Partiji.

Za radio dokumentarac BBC Radija, nekadašnji Google-ov izvršni direktor Eric Schmidt, tvrdi da je neupitno da je Huawei činio stvari koje predstavljaju ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Sankcije prema Huawei-u SAD dodatno pooštrava i želi im nakon softvera ograničiti pristup i hardveru. Naime, do sada je Huawei Trump-ov ban osetio najviše kroz zabranu pristupa Google servisima, a ubuduće im preti blokada isporuke čipova, što je još veći problem.

Iz Huawei-a žestoko demantuju Schmidtove reči, ističući između ostalog da je on sad zaposleni Pentagona kao i to da za optužbe koje im se nameću nema nikakvih dokaza.

Po Schmidtu međutim glavni razlog američkih sankcija naspram Huawei-a nisu optužbe za špijunažu već nešto drugo. On naime, misli da američkim političarima više smeta činjenica da je Huawei kompanija koja ima vrlo kvalitetne proizvode sa jakim nagonom da budu najbolji u svetu. Mišljenja je da bi se Amerika Huawei-u trebala suprotstaviti boljim proizvodima.

Nadalje Schmidt navodi i predrasudu da je Huawei jako dobar u kopiranju tuđih ideja pri čemu su vrlo organizovani, podstavljeni ljudstvom i sa bogatim resursima.

Schmidt na kraju zaključuje da Amerika i Kina na polju tehnologija jednostavno moraju da sarađuju. Od toga će obe države imati koristi. Razdvajanje platformi, po Schmidtu za Ameriku zapravo predstavlja veću opasnost.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.