Britanac dobio tri godine zatvora zbog paljenja bazne stanice


Pandemija koronavirusa u Evropu je stigla u martu, da bi već u aprilu dežurni internet teoretičari zavera "otkrili" kako ju je sigurno uzrokovalo širenje 5G mreža. To je dovelo do situacije u kojoj pojedinci prihvate ovu teoriju kao nešto stvarno, i odluče da uzmu pravdu u svoje ruke i oslobode svet od koronavirusa. Ali, sve što su učinili jeste da su "oslobodili" svoje mesto mobilnog signala na nekoliko dana i počinili kazneno delo.

U Velikoj Britaniji ova pojava je prvi puta primećena u okrugu Merseyside, a tokom aprila u toj zemlji je bilo oštećeno 77 tornjeva telekomunikacionih operatera. Prvi od počinilaca koji su uhvaćeni i privedeni pravdi ove nedelje dobio i presudu. 47-godišnjak imena Michael Whitty iz mesta Knowsley osuđen je na 3 godine zatvora jer je 5. aprila ove godine zapalio baznu stanicu za koju je mislio da širi 5G signal. Policija ga je našla prema DNK uzorku izuzetom sa para delimično spaljenih rukavica pronađenih na mestu zločina.

Uhapšen je 17. aprila, a sud je utvrdio da je paljenje direktna posledica teorija zavjera koje se šire na internetu, a koje su Whittyja uverile da je telekom oprema zlo. Kako on nije baš poznavalac tehnologije, na kraju je, sa dvojicom kolega, zapalio 4G toranj i ostavo ga 11 dana izvan upotrebe. Šteta je procenjena na 10-15 hiljada funti.

Okrivljeni je priznao nedelo, ali za sada nije poznato tko su bila dvojica suučesnika koje su svedoci videli kako takođe beže nakon izazivanja požara. Whitty nije osoba baš čiste kriminalne prošlosti – u svojem dosijeu ima 29 presuda, od onih za napad pa sve do posedovanja oružja. Uzevši u obzir i to, kao i činjenicu da je napad bio unapred planiran, doneta je osuđujuća presuda. Sud je u razmatranje uzeo i iskreno kajanje počinioca i njegovu "dobru narav" i dobrotvorni rad, ali to ga nije izvuklo od podužeg boravka u zatvoru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.