Dodavanjem tačke u URL-u izbegavaju se reklame na YouTube-u i pristupa naplatnim web sadržajima


Na Reddit-u se ove nedelje pojavila objava koja je privukla mnogo pažnje. Jedan je korisnik tamo otkrio da na velikim i vrlo posećenim svetstkim webovima postoji propust developera koji nisu "normalizovali" ime hosta, pa browseri mogu pristupiti sadržajima koji se ne nalaze na tačno upisanoj web lokaciji. 


Umesto na tačan link, korisnici koji posete malo izmenjen URL mogu preskočiti "paywall", odnosno dobiti pristup inače naplatnim sadržajima. Isti propust, zanimljivo, omogućava i preskakivanje reklama na YuuTube-u bez korištenja adblockera jer reklame i internet kolačići ne dolaze uz modifikovani URL. 


Stvar radi tako da, kada poželite da "hakujete" neku stranicu koja bi vam naplatila čitanje tekstova, iza njenog osnovnog URL-a dodate samo tačku. Na primer, umetsto www.youtube.com/abcdefgXX, browser treba poslati na stranicu www.youtube.com./abcdefgXX - i to je sve. Dobije se pristup videima koji se inače naplaćuju i gleda se bez reklama. 


 Osim na YouTube-u, primećeno je da se istim trikom naplata sadržaja može zaobići na Washington Post-u, New York Times-u, Wired-u, The Atlanticu i još ponekoj stranici gde su developeri načinili isti propust. Za očekivati je da će, nakon što se sada ova informacija proširila svetom, stvar biti vrlo brzo zakrpljena i besplatan pristup sadržaju onemogućen.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.