Evropska komisija pokrenula dve istrage protiv Apple-a


Evropska komisija je juče pokrenula dve istrage u kojima želi da istraži poslovne prakse Apple-a vezano za moguće kršenje pravila o poštenoj tržišnoj konkurenciji. Istrage su usmerene prema Apple-ovoj usluzi mobilnih plaćanja Apple Pay i prodavnici mobilnih aplikacija App Store. Istrage primarno ciljaju na prakse kojima Apple čini korišćenje sopstvenih servisa obaveznim za kupovinu, na primer, unutar mobilnih aplikacija, te na restrikcije koje stavljaju pred developere i korisnike kad je reč o korišćenju konkurentskih sistema plaćanja.

Apple Pay
Zabrinutost Komisije, kad je reč o usluzi plaćanja Apple Pay, tiče se ograničavanja pristupa NFC tehnologiji na mobilnim uređajima, a za čije korišćenje ekskluzivno pravo na iPhone-ima ima upravo Apple-ov sistem mobilnog plaćanja. EK ima plan da istraži čini li Apple ovakvim pristupom svojim tehnologijama ilegalno podrivanje konkurencije kad je reč o mobilnim plaćanjima.

App Store
U domenu mobilnih aplikacija Evropska komisija istražiće koliko je u skladu sa evropskim pravilima o tržišnoj utakmici praksa da se na Apple-ove uređaje mogu instalirati samo nativne aplikacije, uz koje pak dolazi ponovno isključivo Apple-ov sistem in-app kupovine – a na kojem Apple od svake transakcije uzima proviziju od 30%.

Uz to, poznata je praksa Apple-a da ne obaveštava korisnike da bi mogli određene pretplate, na primer na audio servise i e-knjige, kupiti i izvan aplikacija. Iako tako kupljene sadržaje korisnici na Apple-ovim uređajima mogu konzumirati, developere aplikacija sprečavaju u tome da o alternativnim načinima kupovine obaveste svoje korisnike. Ova istraga pokrenuta je nakon prijave Spotify-a i jednog distributera elektronskih knjiga (pretpostavlja se da je reč o Amazon-u).

Moguće posledice
U Apple-u poriču ove optužbe i poručuju da su prigovori na njihov račun neosnovani. Ističu da poštuju konkurenciju "jer ih ona gura napred ka boljim rezultatima", te da su se na njihove politike poslovanja žalili oni koji se žele besplatno "šlepati" na njihovim uslugama.

U slučaju da istražitelji EK dokažu da je Apple svojim ponašanjem ipak iskoristio monopolistički položaj i pružao svoje usluge korisnicima unutar Evropskog ekonomskog područija (EEA) uz istovremeno onemogućavanje konkurencije, preti im kazna od najviše 10% njihovih ukupnih godišnjih prihoda. To bi, prema poslednjim podacima, moglo iznositi i do 23 milijarde evra, uz obvezu izmene poslovnih politika za koje se utvrdi da nisu u skladu s regulativom EU.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.