Facebook u Brazilu omogućio plaćanje preko WhatsApp-a, centralna banka ih zaustavila


Facebook-ov projekat u kojem će WhatsApp postati nešto poput međubankovne mobilne aplikacije za slanje i primanje novca jedan je od smerova u kojem ova kompanija misli da razvija svoje usluge. Kasnije će, navodno, pokrenuti i digitalni novčanik i sopstvenu kriptovalutu Libra, ali sve je to još podložno promenama i zavisi od reakcija tradicionalnih banaka i finansijskih vlasti u raznim delovima sveta.

Petljanje na tržište finansijskih usluga i ovoga puta je Facebook dovelo u probleme, i to samo nekoliko dana nakon što su omogućili slanje i primanje novca preko WhatsApp-a u Brazilu. Od ranije je ova usluga dostupna u Indiji, a kako je Brazil za WhatsApp drugo najveće tržište u svetu, sa preko 120 miliona korisnika, odlučili su se novu uslugu lansirati i tamo. To se dogodilo 15. juna, ali nakon samo nedelju dana projekat je zaustavljen.

Zaustavila ga je brazilska centralna banka, uz objašnjenje da to čine kako bi "osigurali konkurentsku borbu na tržištu i brz, siguran, transparentan, otvoren i ekonomičan sistem plaćanja" u toj zemlji. Iza tog objašnjenja krije se pravi razlog zabrane prenosa novca preko WhatsApp-a – centralna banka je, naime, zabrinuta za privatnost korisnika, ali i za nelojalnu konkurenciju bankama koju Facebook predstavlja.

Dodatno, usluga je u Brazilu bila lansirana bez da je iko nadležne obavestio o tome. Sada će ovaj slučaj završiti na sudu gde će Facebook pokušati ishoditi odobrenje za nastavak rada svoje finansijske usluge. Izjavili su kako će sarađivati sa centralnom bankom i lokalnim partnerima kako bi skinuli trenutnu blokadu. Sličan proces u Indiji je trajao gotovo dve godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.