Globalni napad hakera na Hondu


Japanski div autoindustrije Honda ima velikih problema sa velikim cyber napadom koji se proširio na njegove pogone i kancelarije širom sveta i utiče na operacije svih njegovih 220 hiljada zaposlenih iz više od 400 povezanih grupa.

U svojem službenom priopćenju, Honda je potvrdila napad na svoju mrežu i dodala kako napad uzrokuje probleme sa pristupom računarskim serverima, korišćenjem email-a i mnogih sistema njene interne mreže, a utiče i na proizvodne sisteme izvan Japana.

Takođe navode kako su "preduzeti koraci kako bi se minimalizovala šteta i povratila puna funkcionalnost produkcije, prodaje i razvojnih aktivnosti".

Pored toga još kažu da se njihovom mrežom proširio virus, ali ne navode nikakve druge detalje o tome kako je napad izveden i kroz koji sistem su napadači dobili pristup u njegovu lokalnu mrežu.

Ovaj napad je između ostaloga zaustavio proizvodnju u Hondinim fabrikama u Velikoj Britaniji, Turskoj, Italiji i Japanu, a očekuju da će produkcija u njima biti nastavljena pre kraja ove nedelje.

Morgan Wright iz kompanije za računarsku bezbednost Sentinel One misli da se radi o ransomware napadu, što znači da su hakeri zaposlenima onemogućili pristup Hondinim sistemima i traže otkupninu kako bi ih otključali, a najverovatnije je reč o Ekans ili Snake ransomwareu koji je dizajniran za napade na mreže industrijskih upravljačkih sistema.

Stručnjaci za računarsku bezbednost su od početka korona krize do danas detektovali globalno povećanje ransomware napada za 25%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.