Google izbacio protivkinesku aplikaciju iz Google Play-a


Kao što nam je svima dobro poznato, u jeku je veliki tehnološki rat američke vlade protiv Kine, na čijem udaru se najviše našao Huawei, a sprovodi se i velika istraga protiv kineske aplikacije za deljenje kratkih videa TikTok, koja bi vrlo lako mogla uskoro da bude "banovana" iz američkih online prodavnica sa aplikacijama (Apple App Store, Google Play).

Iako je Google morao da poštuje nalog Trumpove administracije kojim mu je zabranjeno da licencira Android Huawei-ju i nekim drugim kineskim kompanijama, nije želeo da ga smatraju protivkineskom kompanijom, pa je odlučio izbrisati iz Google Play-a aplikaciju pod nazivom Remove China Apps, koja je tokom proteklog vikenda bila najpreuzimanija u njegovom servisu.

Proizvođači aplikacije navode da su koristili istraživanje tržišta kako bi otkrivali zemlje iz kojih dolaze aplikacije. Mada ime aplikacije sugeriše da briše kineske aplikacije, ona to ne čini, već izlistava aplikacije i uz njih dodaje podatak o zemlji porekla te nakon toga sugeriše korisnicima koje bi aplikacije trebali da izbrišu i omogućava im njihovo brisanje jednim klikom.

Aplikacija je tokom dve nedelje od kako je postavljena u Google Play preuzeta više od 5 miliona puta, a njen proizvođač OneTouch AppLabs je lociran u Indiji gde je protivkinesko raspoloženje u velikom porastu, pa ne čudi izjava direktora koji kaže da je aplikacija napravljena zbog podrške premijeru Narendra Modiju i njegovom pozivu za samostalnu Indiju.

Nažalost aplikaciju je Google uklonio pre nego što smo bili u prilici da je isprobamo i saznamo koje su to sve aplikacije "opasne", ali poznato je da su se na njenoj crnoj listi našli TikTok i Xiaomi-jeva aplikacija Mi Remote.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.