Hakovan Intersport - ako ste kupovali na njihovom sajtu, proverite bankovni račun


Dok je većina poslovnih aktivnosti tokom karantina zaustavljena, online kupovina i dostave doživele su procvat. Kako to obično biva, u tome su svoju šansu videli hakeri koji su na brojne načine pokušali da iskoriste činjenicu da su mnogi počeli da kupuju putem interneta i ostavljaju podatke o svojim karticama na online prodavnicama. Kako prenosi poznati tehnološki portal ZDnet, čini se kako je i jedna međunarodna kompanija koja posluje i u Srbiji imala velikih problema sa hakerima tokom korona krize.

Reč je o Intersportu, a prema medijskim natpisima baziranim na informacijama bezbednosnih stručnjaka iz ESET-a, hakeri su na njihove stranice uspeli da ubace i sakriju maliciozni kod koji prikuplja i snima podatke o bankovnim karticama korisnika prilikom njihovog upisivanja. Ne treba niti napominjati koliko je to opasno i šta to može značiti za korisnike ako su svi podaci sa njihovih kartica završili u rukama kriminalaca koji ih sada mogu iskorištavati za nove kupovine na internetu ili ih dalje prodati na crnom tržištu.

Hakeri nisu postavili maliciozni kod na sve verzije stranice Intersporta, već na nekoliko njih - uključujući i srpsku verziju (kao i stranice u Hrvatskoj, BIH, Crnoj Gori i Sloveniji). Prvi napad na stranicu zabeležen je krajem aprila, a zlonamerni kod uklonjen je 3. maja, ali već 14. maja stranica je ponovno hakovana. Nakon obaveštenja o tom novom hakovanju, maliciozni kod uklonjen je već nakon nekoliko sati.

Osim Intersport-a, hakeri su na sličan način napali i online prodavnice kompanije Clair`s, a na ZDnet-u kažu kako je u oba slučaja broj korisnika na koji utiče ovaj napad "veći od uobičajenog". Takođe, savetuju sve koji su u navedenom razdoblju kupovali putem webshopa Intersport-a da kontaktiraju svoje kartičarske kuće i da prate sredstva na računu kako neko ne bi sa tim podacima kupovao na drugim internet stranicama i prodavnicama i ispraznio im račune.

Službeni detalji o napadu na Intersport još nisu poznati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.